Translate my blog

środa, 7 sierpnia 2013

Zasmakuj w Małopolsce

W krajach Unii Europejskiej prowadzona jest polityka jakości i wyróżniania produktów żywnościowych. Produkty regionalne to takie, które można wytwarzać tylko w niektórych regionach UE na ściśle określonym obszarze, a ich nazwa i technologia produkcji są prawnie chronione.
Polskim liderem w zakresie produktów regionalnych jest województwo małopolskie, gdzie producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionymi certyfikatami. Te produkty to:
- kiełbasa lisiecka
- chleb prądnicki
- obwarzanek
- fasola Pęikny Jaś
- karp zatorski
- bryndza podhalańska
- suska sechlońska
- redykołka
- jabłko łąckie
- oscypek
Gdzie wytwarzane są powyższe produkty, można zobaczyć na poniższej mapce:

Wymiana biletowa


1 komentarz:

Dziękuję za Twoją opinię i komentarz dotyczący bloga oraz postów :)